Så här arbetar vi

På Sjöängsskolan arbetar vi med ständig utveckling. Vi samverkar och utvecklar verksamheten vilket leder till en helhetssyn och en röd tråd på skolan. Det kollegiala lärandet är vår väg till ständiga förbättringar. Viktiga värden för oss är kunskapsfokus, trygghet och trivsel, goda relationer, bra bemötande, gott ledarskap på alla nivåer och ordning och reda.

Vi arbetar för ett gott studieklimat och arbetsro genom struktur och tydlighet. Vi startar och avslutar lektioner på liknande sätt över hela skolan och vi arbetar med att tydliggöra målen och återkoppla elevernas lärande. Våra lärare är erfarna och har ett gott ledarskap i klassrummen och nya lärare får stöd genom ett aktivt mentorskap av kollegor. Undervisningen utvärderas kontinuerligt av lärarna som kollegialt arbetar med att förbättra metoder och arbetssätt. Språkutvecklande arbetssätt i alla ämnen är ett centralt utvecklingsarbete för lärarna och fritidspersonalen.

En viktig grund för goda studieresultat är en lugn och trygg miljö där ordning och reda råder. Vi arbetar dels med värdegrundsfrågor i vardagen i alla klasser och ämnen. I årskurs 4 och 7, där vi skapar nya klasskonstellationer, arbetar vi specifikt med ett utbildningsprogram som syftar till att förebygga genusrelaterat våld och mobbning. I årskurs 4 kallas det Agera tillsammans och i årskurs 7 Mentorer i våldsprevention. Skolans VI-team (antimobbingteam) kartlägger klimatet på skolan två gånger per läsår och resultatet av kartläggningarna används till åtgärder för att säkerställa att trygghet och trivsel råder för våra elever.