Teater om medmänsklighet och goda intentioner

Under v.49 har eleverna I åk 7 & 8 sett pjäsen “Å ena sidan” en klassrumsföreställning om medmänsklighet och goda intentioner.

En föreställning som fångar den unga publikens uppmärksamhet kring moraliska dilemman, svåra val och frågor om olika handlingsmöjligheter i besvärliga situationer och vilka konsekvenser de kan tänkas få.

Vi hamnar i olika situationer i livet då vi måste göra aktiva val, vissa är vardagliga och andra är delikata. Alla dilemman ska hanteras. Oftast strävar vi efter att göra det på ett så bra sätt som möjligt, både för oss själva och för vår nästa, men det är inte alltid så enkelt.

Vetenskapen visar att om vi lär oss att vända och vrida på perspektiven, dvs. att se en situation från olika håll, får vi en större förståelse både för oss själva och för andra människor. Vi blir mer medmänskliga.

Vi vill med denna föreställning sätta fart på tankarna utan att leverera några färdiga svar. Det finns nämligen tusentals frågor och dilemman som saknar enkla svar men kraften av att våga ställa frågorna, tror vi, är starkare än att formulera ett snabbt facit. Här får vi bland annat möta läraren som gjorde skillnad för en elevs hela framtid, fotbollstjejen som valde mellan sig själv och sitt lag och kvinnan som hittade en femhundring dinglande i bankomaten. Vi får dessutom en snabblektion i hur hjärnans fantastiska belöningssystem fungerar när vi utför en god handling.

Stefan Einhorn har skrivit ett flertal böcker om snällhet, medmänsklighet och empati utifrån berättelser i vilka dessa egenskaper sätts på prov. Peter Engkvist har tillsammans med ensemblen skrivit ett manus utifrån Stefan Einhorns historier som leder till minst sagt intressanta diskussioner.